Članak Slobodna Dalmacija

Najpoznatiji hrvatski "maslinarski strojar"


Članak Slobodna Dalmacija
Splitskog poduzetnika Rudolfa Baldasara uoopće nije začudilo kada smo mu rekli da nam je prvi glas o njegu i njegovim djelima došao s Cresa, iz konobe Nono. Tu smo radili temu o ekstra inovativnim drvenim pršutima, pa se preko ulja nadovezali na našeg sugrađanina. Rudolf, poznati poslovni čovjek na ovu se našu poveznicu nasmijao, tvrdeći kako brat-bratu on zna, a njega opet poznaje, barem 50 posto ljudi iz svjetskog maslinarskog i uljarskog miljea. E sada nam se taj broj učinio malo nemoguć, jer maslinara i uljara ipak na ovom našem svijetu ima more. Malo nelogično, jel. -Jest na prvi pogled. Ali znate što se meni zna događati, to da mi čovjek priđe, pruža mi ruku i kaže, sjećate se kada smo pričali na Novom Zelandu. Drugi me čovik podsjeti na susret u Čileu. Nakupilo se tu svijeta. A s druge strane, ma nije taj maslinarsko-uljarski tematski krug puno velik. Pa čak ni kada o cijelom svijetu pričamo - kaže sa širokim osmijehom Rudolf, čiji je poslovni opus vezan uz gradnju uljara diljem lijepe naše planete Zemlje. U nekim godinama čovjek počne sabirati što je u svom životu napravio, pa stane zbrajati, neko visinu zarade, broj djece, godina staža, kuća, auta, projekata za zgrade, crkve, brodice, kupljenih čestica zemlje, neki i osvojenih žena, razvoda… Rudolf će se, pak, osvrnuti na uljare. Pod njegovim projektom i nadgledanjem, u oviru talijanske tvrtke Pieralisi za koju radi kao ekskluzivni hrvatski zastupnik, na svijetu ih je digao 80-ak. Od Čilea, do Novog Zelanda. Da zaboravismo reći, prije nego što se kao inženjer uhvatio gradnje uljara, bio je pomorac. Deset je godina navigavao za Brodospas i Jugoliniju.
Nastavi...

NOĆNJAK 2014

Održana međunarodna manifestacija NOĆNJAK 2014.


NOĆNJAK 2014

Predsjednik Republike Ivo Josipović, u četvrtak poslijepodne, u hotelu Kolovare, kao visoki pokrovitelj, otvorio je Noćnjak 2014, šesnaestu po redu najprestižniju i najmasovniju maslinarsku i uljarsku manifestaciju kod nas.

Nastavi...

OBLICA FEST 2014. POSTIRA

ZAVRŠEN 6. OBLICA FEST


OBLICA FEST 2014. POSTIRA

U subotu 01.02.2014. u Postirima je održana šesta manifestacija "Udruge maslinara Postira",  Dan masline i maslinovog ulja Oblica fest Postira 2014.

      Na manifestaciji je prisustvovalo tristo bračkih maslinara. Nakon nekoliko predavanja koji su bila u duhu radna teme Međunarodne godine obiteljske poljoprivrede dodijeljene su nagrade za kvalitetu maslinovog ulja.

 

 

Od rekordna 84 uzorka koji su se ove godine prijavili na natjecanje dodijeljeno je 56 nagrada za ekstra djevičansko maslinovo ulje (4 brončane, 16 srebrnih i 36 zlatnih medalja za kvalitetu).

Vrh ovogodišnje rang liste osvojili su domaćini.

Vicešampion ovogodišnjeg natjecanja je Tonči Fijamengo Postira, a šampion Oblica festa Postira 2014. je Ivica Juras Postira.

 

 

Manifestacija je održana u Pastoralnom centru sv. Josip Postira 01.02.2014.

 Preuzeto sa http://braconline.com.hr/

Nastavi...

Maslina rujan 2007

Priprema uljare za nastupajuću sezonu prerade


Maslina rujan 2007

Na prvom mjestu potrebno je reći da maslinovo ulje po svojim karakteristikama ne trpi pogreške u preradi, a pogotovo nehigijenski održžavano postrojenje.

Danas proizvedeno ekstra djevičansko maslinovo ulje mora zadovoljiti visoke standarde kvalitete koja se očituje u svim segmentima obrade maslina od stabla do konačnog, vrhunskog proizvoda - ulja. U ovom članku obraditi ćemo segment koji najbolje poznajem, a to je, kako naslov kažže priprema uljare da bi se postigao vrhunski rezultat u cijelom periodu prerade ulja.

Nastavi...

MASLINA 2014.

Održana međunarodna manifestacija MASLINA 2014.


MASLINA 2014.

Predsjednik Josipović otvorio XI. međunarodnu manifestaciju maslinara Mediterana “Maslina Split 2014.”

          Otvarajući XI. međunarodnu manifestaciju maslinara Mediterana „Maslina Split 2014.“, predsjednik Josipović rekao je da ga maslina, kao mediteranska kultura, asocira na uspjeh, veliki trud i odličan rezultat.“Ovogodišnji skup je pokazao da je maslina jedan od naših brendova. Bio sam ugodno iznenađen sjajnim rezultatima, iako vremenski uvjeti nisu bili najbolji. Drago mi je da ponovo došlo puno ljudi, i to ne samo iz Hrvatske, već i iz drugih mediteranskih zemalja. Čak su došli i neki koji nisu iz kruga mediteranskih zemalja, ali ovdje imaju koju maslinu i rade dobro ulje”, izjavio je predsjednik Josipović.
Nastavi...

Nove uljare na Bokanjcu i u Zemuniku

UOČI SEZONE BRANJA MASLINA, DOVRŠENA MONTAŽA MODERNIH POSTROJENJA


Nove uljare na Bokanjcu i u Zemuniku

Ova linija ima sve mogućnosti da iz ploda izvuče maksimalnu kvalitetu ulja. Sada sve ovisi samo o maslini. Stroj više nije čimbenik koji može negativno utjecati na kvalitetu ulja, kaže Rudolf Baldasar, ekskluzivni zastupnik ‘Pieralisija’ u Hrvatskoj za sektor uljarstva Piše Mišel Kalajžić / EPEHA

Nastavi...