Najpoznatiji hrvatski "maslinarski strojar"
Objavljeni Tekstovi
Održana međunarodna manifestacija NOĆNJAK 2014.
Predsjednik Republike Ivo Josipović, u četvrtak poslijepodne, u hotelu Kolovare, kao visoki pokrovitelj, otvorio je Noćnjak 2014, šesnaestu po redu najprestižniju i najmasovniju maslinarsku i uljarsku manifestaciju kod nas.
ZAVRŠEN 6. OBLICA FEST
U subotu 01.02.2014. u Postirima je održana šesta manifestacija "Udruge maslinara Postira", Dan masline i maslinovog ulja Oblica fest Postira 2014.
Na manifestaciji je prisustvovalo tristo bračkih maslinara. Nakon nekoliko predavanja koji su bila u duhu radna teme Međunarodne godine obiteljske poljoprivrede dodijeljene su nagrade za kvalitetu maslinovog ulja.
Od rekordna 84 uzorka koji su se ove godine prijavili na natjecanje dodijeljeno je 56 nagrada za ekstra djevičansko maslinovo ulje (4 brončane, 16 srebrnih i 36 zlatnih medalja za kvalitetu).
Vrh ovogodišnje rang liste osvojili su domaćini.
Vicešampion ovogodišnjeg natjecanja je Tonči Fijamengo Postira, a šampion Oblica festa Postira 2014. je Ivica Juras Postira.
Manifestacija je održana u Pastoralnom centru sv. Josip Postira 01.02.2014.
Preuzeto sa http://braconline.com.hr/
Priprema uljare za nastupajuću sezonu prerade
Na prvom mjestu potrebno je reći da maslinovo ulje po svojim karakteristikama ne trpi pogreške u preradi, a pogotovo nehigijenski održavano postrojenje.
Danas proizvedeno ekstra djevičansko maslinovo ulje mora zadovoljiti visoke standarde kvalitete koja se očituje u svim segmentima obrade maslina od stabla do konačnog, vrhunskog proizvoda - ulja. U ovom članku obraditi ćemo segment koji najbolje poznajem, a to je, kako naslov kaže priprema uljare da bi se postigao vrhunski rezultat u cijelom periodu prerade ulja.
Spas uljara i maslinara
Održana međunarodna manifestacija MASLINA 2014.
Predsjednik Josipović otvorio XI. međunarodnu manifestaciju maslinara Mediterana “Maslina Split 2014.”
Opis tehnološkog procesa proizvodnje maslinovog ulja
OD PRIHVATA MASLINA DO IZNOŠENJA PROIZVEDENOG ULJA I TEŽINA (STATIČKA I DINAMIČKA) NAJTEŽIH DIJELOVA LINIJE ZA PRERADU
OPIS TEHNOLOŠKOG PROCESA PROIZVODNJE MASLINOVOG ULJA OD PRIHVATA MASLINA DO IZNOŠENJA PROIZVEDENOG ULJA I TEŽINA (STATIČKA I DINAMIČKA) NAJTEŽIH DIJELOVA LINIJE ZA PRERADU
Nove uljare na Bokanjcu i u Zemuniku
UOČI SEZONE BRANJA MASLINA, DOVRŠENA MONTAŽA MODERNIH POSTROJENJA
Ova linija ima sve mogućnosti da iz ploda izvuče maksimalnu kvalitetu ulja. Sada sve ovisi samo o maslini. Stroj više nije čimbenik koji može negativno utjecati na kvalitetu ulja, kaže Rudolf Baldasar, ekskluzivni zastupnik ‘Pieralisija’ u Hrvatskoj za sektor uljarstva Piše Mišel Kalajžić / EPEHA